Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Kippen

Al vanaf het begin willen we kippen houden in Wickevoort. Maar iets nieuws beginnen kost een hoop tijd en er was steeds iets dat urgenter was. En ook was er nog zoiets als “we doen al zo veel verschillende dingen”. Dus we hebben de komst van de kippen uitgesteld. Maar – voor u onzichtbaar – zijn we druk bezig geweest om de komst van kippen voor te bereiden. Allerlei berekeningen en uitzoekwerk hebben we gedaan, financieel, qua ruimte, etc. En natuurlijk hebben we gekeken naar welk ras kippen we graag zouden willen.

Zoals voor al onze dieren geldt: een Nederlands, liefst lokaal ras. Ten eerste omdat we op die manier bijdragen aan het in stand houden van de biodiversiteit. Ten tweede omdat deze dieren vaak goed in staat zijn om te gaan met de lokale omstandigheden. En voor de kippen wilden we een zogenoemde dubbeldoelkip. Dus een ras waarvan de dieren behoorlijk wat eieren in een jaar leggen én waarvan goed vlees te eten valt. Er zijn rassen die zo gefokt zijn dat ze (extreem) veel eieren leggen en er zijn rassen die gefokt zijn op snelle groei en dus snel, veel vlees. Wij zoeken iets er tussenin, een ras waaraan in de loop der jaren niet zo veel door mensen is veranderd. Want meestal weet de natuur het beter dan de mens.

Het ras van onze voorkeur – de Hagheweyder – is er bijna niet meer in Nederland. Nog maar enkele fokkers hebben kippen van dit ras. Met één van hen proberen we al lange tijd voor elkaar te krijgen om kuikens te krijgen, maar dat mag tot op heden niet zo zijn. Dus zijn we begin januari op zoek gegaan naar kippen van het volgende ras op ons heel korte lijstje: De Noord-Hollandse Blauwe. Een dag nadat ik een bevriende boer ernaar had gevraagd, had hij er een kleine 100 voor ons gevonden… Te gek!

Noord-Hollandse Blauwe kip

Alleen… hadden we daar geen hok voor. Wel voor kuikens, want dat was het plan, maar die hebben wat minder ruimte nodig. Dus kwam alles nogal in een stroomversnelling. De afgelopen twee weken hebben dan ook in het teken gestaan van een aantal snelle acties om een hok te vinden (een prachtig tuinhuis via Marktplaats) en voer en alle andere benodigdheden te kopen. Na een hele lange dag slopen hadden we de kippenstal in delen op Wickevoort. De dag erna hebben we een mooie vloer gelegd van straattegels en zijn we begonnen aan de “wederopbouw”. Met veel hulp hebben we dat woensdag afgerond. De ren is overdekt met gaas en heeft een mooie deur als ingang voor de boer(en) gekregen. De voormalige veranda van het tuinhuis is nu dicht, er zit een nieuw dak op de stal, we hebben zitstokken gemaakt. En dus konden de kippen komen. Ze zijn woensdagmiddag direct gearriveerd en we kunnen vol tevredenheid vaststellen dat ze het naar hun zin lijken te hebben. Ze zijn nog een paar dagen binnen om te wennen aan hun nieuwe onderkomen. Dit weekend gaan we de ren dichtmaken (de laatste gaten en kieren) en dan kunnen ze ook lekker buiten scharrelen. Hopelijk hebben we in maart dan de eerste Wickevoorter eieren.

Kippen in de stal