Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Lammertijd – Het begin(t)

Twee weken terug fietste ik over het terrein en had ik een heel kort gesprekje met twee mannen die daar fietsten. Mijn voorgangers en ik kwamen tegelijk bij een wegversmalling en aangezien zij rustiger fietsten dan ik, remde ik af. Zij grapten dat ze snel plaats moesten maken. Ik zei dat ik tijd genoeg had, dus dat ze rustig aan konden doen. Ik zei: ik ben eigen baas en hoef nu niet op tijd ergens te zijn. ‘Oh…’ zei een van hen, ‘je werkt van 8 tot 9.’ ‘Ja’, zei ik ‘van 8 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds’.

Dat is ondertussen achterhaald. We zijn namelijk in blijde verwachting van een aantal lammeren. Dat is leuk, maar ook heel spannend. Dus zijn we sinds vorige week gestart met extra controle-rondes. Over het algemeen gaan aflammeringen (bevallingen in mensentaal) bij geiten best wel goed en hoef je als boer niet vaak te helpen. Maar….dat willen we toch graag eerst zien voor we het geloven.

De eerste ronde is nu om een uur of zeven ’s morgens. In de loop van de dag lopen we zo ongeveer elke twee uur even bij ze langs om te speuren naar tekenen van een aanstaande aflammering. Dat gaat zo door tot een uur of tien ’s avonds.

Die controlemomenten zijn niet lang als er niets aan de hand is. Maar dat weet je nooit van tevoren. Al met al zijn het lange dagen, maar gelukkig zijn we met zijn vieren. We proberen te zorgen dat er altijd twee mensen aanwezig zijn op het terrein en nu Martin en Ingrid nog niet op het terrein wonen is dat best een puzzel. Het is gelukt om die puzzel rond te krijgen, want de enkele gaten die er zijn, worden opgevuld door de vrijwilligers!

De aanwezigheid van ons als medische hulpdienst is dus geregeld, de kraamartikelen en medische noodvoorraad staan klaar, dus laat die lammetjes maar komen. Dat dachten we een week geleden al, maar nu helemaal… wachten duurt zo lang!

Het wachten is beloond. Sinds donderdagmiddag zijn er twee lammetjes toegevoegd aan onze kudde. Een sikje en een bokje, die Aagje en Abel heten.

Mocht je het leuk vinden om onze lammetjes in het echt te komen bewonderen, houd dan zaterdag 20 april vast vrij in de agenda. Dan is het lammetjesdag! (verdere gegevens over deze dag volgen nog)