Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Lammertijd – proloog

De tijd die je wist dat ging komen, is er bijna. De lammertijd. Vol spanning heb ik hier naar uitgekeken. Vanaf mijn stage vorig jaar bij biologisch-dynamische geitenboerderij Hansketien wist ik: als het lukt om zelf boer te worden, wil ik geiten. In juli werd ik boer, samen met mijn zus, en in augustus arriveerden onze geiten, 11 stuks. Ik kan me heel goed herinneren dat ik ineens dacht: ik ben geitenboer. Een wonderlijke mengelmoes van blijdschap en verantwoordelijkheidsgevoel.

In oktober deden we de volgende stap. We zetten de bokken bij de geiten in de hoop op nageslacht. Dit had ik nog niet eerder gezien of gedaan. Veel lezen en luisteren en kijken bij andere boeren. En hopen dat het goed komt. In januari hebben we de geiten laten scannen, een echte echo laten maken. 7 van de 9 geiten waren drachtig. Ik was een tevreden boer.

En vrij snel na die blijdschap kwam dat verantwoordelijkheidsgevoel weer om de hoek kijken. Nu moeten we ervoor zorgen dat die lammeren goed ter wereld kunnen komen en dan een goede start hebben.

Rondom het aflammeren en de eerste maanden van het leven van geitlammeren zijn heel veel keuzes te maken. Elke boer doet dat anders. Hoe lang willen we de lammeren bij de moeder houden? Waarmee willen we de lammeren voeden? Willen we ze onthoornen? Wat voor medicatie gebruiken we als er iets niet goed gaat? Welke preventieve maatregelen kunnen en willen we nemen om risico’s te verkleinen?

Weer veel lezen, luisteren en kijken bij andere boeren. En we leren dat we vooral ook moeten (mogen?) durven onze eigen keuzes te maken. Wat is voor ons belangrijk in hoe wij ons boerenbedrijf willen vormgeven?

Dat leidt ertoe dat wij ervoor hebben gekozen dat de lammeren lang bij de moeder blijven, minimaal drie maanden. Wij denken dat dat een natuurlijke gang van zaken is. Ook kiezen wij ervoor zoveel mogelijk gebruik te maken van homeopathie als medicijnen al nodig zijn. En de hoorns zijn er van nature ook niet voor niets, dus die laten we lekker zitten. Dat is dus vooral onze keuze: zoveel weinig mogelijk ingrijpen, zodat de geiten zoveel mogelijk zichzelf kunnen zijn.

Nu hebben we alles in huis wat we denken nodig te hebben aan medicijnen, water, emmers, touwtjes, hekken en wat er verder allemaal nodig is om aflammerende geiten en net-geboren lammetjes zo goed mogelijk te helpen. Onze geiten zien er gezond (en dik!) uit. Nu wachten we op de volgende dag die we weten dat gaat komen… ons eerste lam. Waarschijnlijk binnen nu en een week. Dat wordt weer een dag van verantwoordelijkheidsgevoel en (hopelijk ook van) blijdschap.