Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Leren door doen

Iedereen leert anders en ik heb mezelf nooit gezien als een persoon die leert door nieuwe dingen gewoon te doen. Ik wilde altijd eerst de theorie snappen en kennen en dan wilde ik heel graag dat iemand het een paar keer voordeed. Vervolgens probeerde ik het dan schoorvoetend zelf. Altijd bang om het verkeerd te doen.

En nu? Nu sta ik regelmatig midden in een totaal nieuwe situatie waar ik iets moet doen wat ik nog nooit eerder heb gedaan en waar ik ook niet alle ins en outs van ken. Want ja… een geit die een dag geleden een lam ter wereld heeft gebracht en nu niet wil eten. Daar moet ik toch iets mee. Zonder eten gaat het zeker niet goed, niet met moeder en niet met haar lam. Dus ik put uit al aanwezige kennis en geef de geit meerdere keren per dag kleine hoeveelheden aan. Dan overbrug ik in ieder geval tot ik een betere oplossing weet. Ik overleg met mijn broer en we vragen hulp aan andere (geiten)boeren. Daar leren we van. Maar wel pas nadat ik zelf iets gedaan heb. Afwachten is geen keuze en me voorbereiden op alle mogelijke scenario’s is ook onmogelijk.

Wel maak ik nu gebruik van alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Al die informatie die in mijn hoofd zit, heb ik nodig om linken te leggen en om, zoals dat heet mijn boerenverstand te gebruiken.

Wat ik de afgelopen jaren veel gedaan heb en wat ik daardoor goed kan, is observeren. Het blijkt dat ook planten en dieren heel goed laten zien of het wel of niet goed met ze gaat. Zo kon ik duidelijk zien aan de koolplantjes die net 2 cm boven de grond uitkomen dat ze de harde wind van dit weekend echt niet leuk vonden. Gelukkig stonden ze nog in een bak en kon ik ze op een luwe plaats zetten en stonden ze een dag later bijna allemaal weer rechtop.

We proberen van alles en we proberen het zo goed mogelijk te doen. We leren elke dag en niet alleen van de successen, maar ook van onze fouten. Als je namelijk vijf geiten tegelijk uit hun stal laat om naar de melktafel te lopen, valt het niet mee om ze allemaal op de juiste plek te krijgen… dus volgende keer laat ik ze weer één voor één los. Al doende leer ik!