Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Oogstinstructies kruiden, bloemen

Liever in een spreadsheet? Klik hier.

Kruiden/Bloemen

Oogsten

Knip een takje af bij een oksel (splitising). De plant zal daar dan weer nieuwe takjes laten groeien. Hoe lager je de tak afknipt, hoe voller de plant uiteindelijk wordt. Knip takjes van de grootste en volste planten. Eventuele bloemetjes zijn ook eetbaar.

Bewaren

– Verse basilicum kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, gewikkeld in een vochtige doek.

– Je kunt basilicum ook invriezen. Hak de bladeren fijn en doe ze in een ijsblokjesvorm met wat water of olie.

– Gedroogde basilicum verliest veel van zijn smaak.

Gebruik een scherpe, schone schaar om de bladeren af te knippen. Knip ongeveer 1 cm boven de grond. Knip vanaf de buitenkant van het bosje. Met een scherpe schaar gaat dit het beste.

Knip een takje af bij een oksel (splitsing). De plant zal daar dan weer nieuwe takjes laten groeien. Hoe lager je de tak afknipt, hoe voller de plant uiteindelijk wordt. Knip takjes van de grootste en volste planten.

De topjes en jonge scheuten van de brandnetel kunnen als een soort spinazie gegeten worden. De lange stengels smaken het beste in het voorjaar. Zeer jonge stengels zijn heerlijk als sla. Als je ze met blote handen wilt plukken, kun je dat het beste doen door ze aan de onderkant vast te pakken. De brandhaartjes staan schuin omhoog, en aan de onderkant loop je het minste risico om geprikt te worden. Handschoenen aantrekken is makkelijker en veiliger. De kleine brandnetel is venijniger dan de grote. Om de brandhaartjes voor (bijna) vers gebruik onschadelijk te maken, is het voldoende om de brandnetel kort in kokend water onder te dompelen. Ook kan van brandnetels soep gemaakt worden. Trek een heerlijke frisse thee van verse brandnetelbladeren (doe hele verse bladeren in een mooie glazen theepot of theeglas) of droog ze eerst en maak er dan thee van. Zo heb je ook in de winter een verfrissend kopje brandnetelthee.

Met een schoon en scherp mes de stengels 10 cm boven de grond af te snijden. We vinden het leuk om deze planten in bolvorm te laten groeien, Dus probeer die vorm intact te houden tijdens het oogsten, door van verschillende planten op verschillende plaatsen te oogsten.

Kies de bloemen die je wilt hebben en knip ze af in de oksel van de plant. Dan groeit de plant na de oogst verder en komen de andere knoppen ook tot bloei.

Je gebruikt van hyssop meestal de bloemen, maar ook de bladeren zijn bruikbaar. Je kunt hyssop drinken als kruidenthee of gebruiken om mee te gorgelen tegen keelpijn. Hyssop is ook te gebruiken als kompres bij blauwe plekken en schaafwonden. je kunt het kruid ook ‘gewoon’ gebruiken in gerechten.

Je kunt de bloemen en het blad ook gebruiken voor thee.

De bloemetjes zijn heel decoratief en smaakvol op bv een salade.

Zowel de stengels als de bladeren van de lavas kunnen worden geoogst. Dit doe je door ze af te snijden of knippen. Zorg dat er altijd een deel van de plant met bladeren blijft staan, zodat de plant verder kan groeien.

Knip of snij zo dicht mogelijk bij de grond af.

Graag de langste takjes knippen. Zo kort mogelijk boven de grond afknippen, dan blijft de plant het mooist.

Hiervan kunnen de bloemen, de bladeren en de zaaddoosjes gegeten worden. De zaaddoosjes zijn de ronde bolletjes en zijn in te maken en vervolgens te gebruiken als kappertjes.

Je kunt de bladeren er één voor één afhalen. Het is echter gemakkelijker om de scheuten in hun geheel af te snijden, ongeveer 10 cm boven de grond.

Je kunt de bloemen, de bladeren en de wortels van de paardenbloem gebruiken en verzamelen. De paardenbloembladeren moeten worden geoogst vóór de bloei, wanneer ze nog heel jong zijn – dit is het geval in april en mei. Zodra de paardenbloem bloeit, krijgen de bladeren een bittere smaak en zijn ze niet meer lekker in salades. De wortels kunnen echter ook in de herfst worden geoogst en geprikt.

Knip een takje af bij een oksel (splitsing). De bloemetjes zijn ook eetbaar.

De bloemetjes zijn heel decoratief op bv een salade en het blad kan zowel rauw als kort gekookt worden gegeten.

Knip een takje af bij een oksel (splitsing). De plant zal daar dan weer nieuwe takjes laten groeien. Hoe lager je de tak afknipt, hoe voller de plant uiteindelijk wordt. Knip takjes van de grootste en volste planten.

Knip of snij je zo dicht mogelijk bij de grond af.

Knip of snij zo dicht mogelijk bij de grond af.

Knip of snij zo dicht mogelijk bij de grond af.

Knip of snij zo dicht mogelijk bij de grond af.

Pluk de bladeren bij voorkeur als de bloemen zijn uitgekomen, eet de bladeren rauw of kook ze 10 minuten. De bloemetjes staan ook mooi over een salade. De bloemen kan je drogen om er in de winter, eventueel samen met andere kruiden, thee van te maken. Pluk de bloemen en droog ze op een donkere, warme luchtige plek.
Jong blad van de witte dovenetel wordt in het voorjaar toegepast in wilde kruidensalades. Ze zijn te gebruiken als spinazieblaadjes en er is lekkere soep van te koken.
De bloemen, vooral de witte, zijn een decoratie van soepen en desserts.