Stadsboerderij op de grens van Hoofddorp en Heemstede

Op de stadsboerderij van de Wickevoorter Stadsboeren komt uitsluitend duurzame landbouw. Kleinschalig, biologisch en met respect voor de omgeving. De groenten kunnen door de klanten zelf geoogst worden in onze zelfoogsttuin, maar er liggen ook altijd groenten klaar in de winkel voor de verkoop. Kippen, geiten en varkens krijgen een plek en leveren  eieren, kaas en vlees.

Verspreid over de nieuw te bouwen wijk Landgoed Wickevoort is 3 hectare grond beschikbaar voor onze stadsboerderij. De nieuwe, duurzame woonwijk komt op een deel van het terrein van zorginstelling SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Het landgoed ligt naast het wereldberoemde Cruquiusgemaal en herbergt het oudste bos van de Haarlemmermeer.

De bewoners van de wijk, die van zichzelf al groen is, kunnen straks gebruik maken van voorzieningen van SEIN, zoals het gezondheidscentrum, de manege en de kinderboerderij. Ook komt er kleinschalige horeca, een BSO, een (landgoed)winkel en dus onze stadsboerderij!

Onze stadsboerderij

Noord-Hollandse Blauwe kip
70

Noord-Hollandse Blauwe kippen

23

Toggenburger Geiten

100

Groenten, fruit en kruiden

3

Hectare

Oud-Hollandse dierenrassen

We vinden het  belangrijk om bij te dragen aan de instandhouding van oud-Hollandse dierenrassen. Daarom hebben we gekozen voor Toggenburger geiten. Een mooi oud-Hollands ras, dat qua maat, stressgevoeligheid en robuustheid goed past bij ons bedrijf. De kippen zijn Noord-Hollandse Blauwen, een ras dat eveneens op de lijst van Zeldzame Huisdierrassen staat. Later dit jaar verwachten wij een toom Hagheweyders, een ras dat bijna was uitgestorven en oorspronkelijk is ontstaan in Warmond, dus op steenworp afstand.

Plannen voor de stadsboerderij

De stadsboerderij wordt een mooie plek om te wonen, met stallen, schuren en een open erf. Op het land zullen straks zo’n 250 kippen, 60 geiten en een paar varkens rondlopen. Zo kunnen we voor een goed deel van onze nieuwe buren eieren, kaas en vlees produceren. Daarnaast blijft er dan nog ruimte over voor een flink stuk tuinbouw. Deels gaan we daar groente en fruit verbouwen voor de winkel, horeca en SEIN. En we gaan een zelfoogsttuin starten voor uiteindelijk zo’n 300 gezinnen. Totdat de gebouwen van de boerderij er daadwerkelijk allemaal staan, zijn we 2 jaar verder. Wij wilden niet met onze handen in de zakken gaan staan wachten, dus we zijn in juli 2018 al begonnen met het telen van groente. En sinds half augustus zijn 11 geiten de eerste bewoners van Wickevoort!

Te mooi om waar te zijn?

Het klinkt misschien als ‘te mooi om waar te zijn’. Zo’n kleinschalige boerderij middenin een woonwijk, opgestart vanuit het niets door een broer en zus, die niet al hun hele leven in de landbouw zitten. Wij vinden het soms zelf ook nog bijna ongelooflijk dat we hier kunnen neerzetten waarvan we dromen.

Een boerderij in verbinding met heel veel mensen, in alle soorten en maten. Waar we het echte verhaal over voedselproductie, landbouw en natuur kunnen vertellen. Waar mensen kunnen genieten van opgroeiend, bloeiend leven, dat de basis vormt voor ons bestaan. Ach, het is zo mooi dat het waar is!

Een stadsboerderij dus middenin de woonwijk….zó komt de verbinding met de natuur weer terug in de samenleving!

Marianne Hartzuiker