Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Voltijd

De laatste weken praat ik heel veel over De Wickevoorter Stadsboeren. Uiteraard tijdens overleggen, kennismakingsbezoeken, netwerk-bijeenkomsten en met mensen die langs komen of die we opzoeken om het verhaal van onze onderneming te vertellen. Maar ook bij een etentje, tijdens een verjaardag, in een toevallige ontmoeting. Dat zijn de niet-geplande momenten waarop het er toch weer over gaat.

etentje met mijn oude klas

etentje met mijn oude klas

En tijdens die momenten is me nu al een paar keer gevraagd: “en werk je nu al fulltime op die boerderij?”. Dat hangt natuurlijk van je definitie af. Toen we ons inschreven bij de Kamer van Koophandel als maatschap Boer en Zus hebben we ingevuld dat we fulltime voor het bedrijf zouden werken (meer dan 15 uur per week). Een docent tijdens mijn opleiding Organic Agriculture aan de Wageningen Universiteit vond het onzin toen ik eens klaagde dat het best druk was om vanuit Zaandam op en neer te reizen naar Wageningen voor een voltijd(!)studie naast een baan van 28 uur. Hij rekende voor dat dat neerkwam op (40+28=) 68 uur. Dan blijft er nog 100 uur over in een week. Wat nou druk? Het heeft mijn perspectief blijvend veranderd.

En wat antwoord ik nu als iemand me vraagt of ik fulltime voor de boerderij werk. Gisteren zei ik: ”Dubbel fulltime ongeveer, zo’n 70 uur per week”. Verbaasde blik. “En,” vervolgde ik, “daarnaast melk ik een aantal maal per week bij andere boeren om geld te verdienen.” Ik zei dat niet om op te scheppen of indruk te maken, zoals ik deze blog daarom niet schrijf. Ik wil alleen maar vertellen dat mijn zus Ada en ik De Wickevoorter Stadsboeren heel serieus nemen en er veel voor over hebben om onze droom werkelijkheid te laten worden.

Het klinkt misschien als ‘te mooi om waar te zijn’. Zo’n kleinschalige boerderij middenin een woonwijk, opgestart vanuit het niets door een broer en zus, die niet al hun hele leven in de landbouw zitten. Wij vinden het soms zelf ook nog bijna ongelooflijk dat we hier kunnen neerzetten waarvan we dromen. Een boerderij in verbinding met heel veel mensen, in alle soorten en maten. Waar we het eerlijke verhaal over voedselproductie, landbouw en natuur kunnen vertellen. Waar mensen kunnen genieten van opgroeiend, bloeiend leven, dat de basis vormt voor ons bestaan. Ach, het is zo mooi dat het waar is!