Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Het verhaal van Wickevoort

Duurzaam wonen bij een stadsboerderij.

Woonvelden van Wickevoort


Aan de voet van de dijk, vlakbij het Cruquiusgemaal, strekt Landgoed Wickevoort zich uit: een van oudsher agrarisch gebied met veel groen. Het landgoed omvat 56 hectaren en dankt zijn naam aan de Heemsteedse familie Van Wickevoort Crommelin, bewoners van de Cruquiusboerderij in de negentiende eeuw.

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw kocht de Christelijke Vereniging van Lijders aan Epilepsie de boerderijgronden. Rond 1970 ontstond op die locatie de Cruquiushoeve van SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland), een instelling voor mensen met epilepsie en geestelijke beperkingen die langdurige zorg nodig hadden en hier een beschermde woonomgeving vonden.

Rond 2010 ontstond bij SEIN behoefte aan nieuwbouw en aan integratie van de cliënten met de ‘wereld buiten’ de beschermde woonomgeving. Na een tender voor het ontwerp van een nieuwe woonwijk op het terrein van SEIN, kon projectontwikkelaar AM aan de slag met de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Landgoed Wickevoort. SEIN pleegde zelf nieuwbouw en trok zich terug op zo’n 10 hectare van het terrein. Op de andere ongeveer 45 hectare worden een kleine 800 woningen gerealiseerd, zowel koop als particuliere huurwoningen als sociale woningbouw. Uitgangspunten van de wijk zijn duurzaamheid, verbondenheid en gedeelde voorzieningen.

Onze stadsboerderij is vanaf het begin onderdeel van de plannen geweest en dus volledig geïntegreerd in de woonwijk.

Meer informatie over de geschiedenis en de toekomst van de Landgoed Wickevoort vind je op de website van Wickevoort. Deze wordt in een nieuw scherm geopend.