Wij zaaien, komt u oogsten?

In de zelfoogsttuin kan je elke week groente komen oogsten. De boeren zorgen voor een gezonde bodem die niet uitgeput raakt. Om dat voor elkaar te krijgen, geven ze bemesting met dierlijke mest of compost. De boeren zaaien en planten, wieden onkruid, schoffelen en doen alles wat ze kunnen om de planten gezond groot te krijgen. Natuurlijk doen we dit zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En u komt daarvan letterlijk de vruchten plukken. Elke week weer, van mei tot en met januari.

Een zelfoogsttuin is een vorm van gemeenschapslandbouw, in het Engels: Community Supported Agriculture (CSA). Wij, als boeren, en u, als klanten, spreken met elkaar af om voor de duur van een seizoen samen de oogst van het land te delen. In ruil voor onze arbeid betaalt u ons voor de start van het seizoen uw deelnemersbijdrage, waarna u (bijna) een jaar welkom bent om te komen oogsten.

Wilt u niet alleen oogsten, maar ook meehelpen op de tuin? Heel graag! Want het liefst delen we niet alleen de oogst, maar ook de vreugde van het werken op het land en met de natuur. En we kunnen wat extra hulp best gebruiken…

WIE IS DIE BOER?

De zelfoogsttuin van Wickevoort heeft niet één, maar twee boeren! Ada en Martin zijn De Wickevoorter Stadsboeren. Zij stellen zich hier aan u voor. Samen gaan we zo goed mogelijk ons best doen en hard werken om een mooie oogst van het land te halen. Daarbij worden we geholpen door vrijwilligers en stagiaires.

HOE ZIET DIE OOGST ERUIT?

Wekelijks is er een ander aanbod aan verse groente. Dat wisselt natuurlijk per seizoen (boontjes groeien nu eenmaal niet in de winter in Nederland). Ook zijn we afhankelijk van het weer en van andere mee-eters, zoals slakken, vogels, rupsen en hazen. Wij proberende optimale omstandigheden te creëren, zodat onze bodem en de planten goed kunnen omgaan met alle wisselende omstandigheden. Maar garanties kunnen we niet geven. We streven ernaar dat je wekelijks minimaal vijf verschillende soorten groente kunt oogsten.

WAT KOST ZO’N SEIZOENSBIJDRAGE?

Prijs deelname per seizoen:

  • Per persoon: € 300,-
  • 2e persoon in huishouden: € 250,-
  • Gezinsabonnement: € 650,-

Het seizoen loopt van (ongeveer) half mei tot en met Kerst. In die periode kan er wekelijks worden geoogst. In januari en februari kan er ook worden geoogst, maar dan zal het aanbod minder divers zijn. Deze maanden zijn wel inbegrepen in de deelname.

Als u één of meerdere weken niet in staat bent te komen oogsten (bijv. vanwege vakantie) kan uw deel uiteraard worden geoogst door buren/vrienden/familie.

KAN IEDEREEN LANGSKOMEN?

Van de zelfoogsttuin wordt je deelnemer. In het seizoen 2021 hebben we plek voor 100 deelnemers. Je betaalt een bijdrage voor een heel seizoen.

Op vaste tijden, een aantal keer per week, kunnen de leden hun groente, kruiden, en soms ook bloemen, komen oogsten. De oogstdagen zijn op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Ons assortiment

Het assortiment van onze zelfoogsttuin is zo divers mogelijk. We willen samen met u genieten van zoveel mogelijk verschillende soorten groente. Want bijna alle groente is lekker en op zijn eigen manier gezond. En natuurlijk oogst u met de seizoenen mee, dus beginnen we in mei bijvoorbeeld met sla en radijs. Dan komen er boontjes, komkommers. Weer wat later zien we uien en wortelen. Dan courgettes en pompoenen. En als de winter in onze gedachten komt, zijn er spruitjes, boerenkool en veldsla. En dan hebben we nog maar een stuk of 10 soorten genoemd!

Lente

1
2
3
4
1

Veldsla

2

Aardpeer

3

Prei

4

Postelein

Zomer

1
2
3
4
1

Aardbei

2

Knolvenkel

3

Broccoli

4

Aardappel

Herfst

1
2
3
4
1

Appel

2

Chinese kool

3

Bleekselderij

4

Pruim

Winter

1
2
3
4
1

Spruiten

2

Bloemkool

3

Pastinaak

4

Boerenkool

Aanmelden zelfoogsttuin

Enthousiast geworden? Wil je ook graag je eigen, biologische en lokale groenten oogsten?
Meld je dan aan voor onze zelfoogsttuin. Vul het aanmeldformulier in via de button of stuur een mailtje naar tuin@dewickevoorterstadsboeren.nl.

Zodra je aanmelding bij ons binnen is, kijken wij of er nog plek is. Je krijgt dan zo snel mogelijk een inschrijfformulier, waarin je kunt aangeven voor hoeveel personen je wilt komen oogsten.

Als we dat hebben ontvangen, sturen we je een betaalverzoek en zodra je seizoensbijdrage binnen is, ben je welkom om te komen oogsten.