Dit is een deelpagina van
de Wickevoorter Stadsboeren.

Klik hier om naar de volledige site te gaan.

Zomerkoning

De enige echte zomerkoning is uiteraard de aardbei. En daarvan hebben wij er veel. Nu nog niet uiteraard. Want de zomer is er nog niet. Alhoewel, wij zagen gisteren een behoorlijk grote vlucht zwaluwen op het land… Maar terug naar de aardbei, wij hebben veel planten. Vinden wij tenminste. Dus die moesten deze week “even” de grond in. Deze grond op onze tuin is vorige week door Theo, een vrijwilliger van het Historisch Museum Haarlemmermeer voor ons met de cultivator achter de trekker los gemaakt. Een cultivator is een metalen gevaarte met twee rijen scherpe tanden dat de aarde loswoelt. En dat was wel nodig ook, want door het uitblijven van regen was de bovenlaag van onze tuin k(l)eihard. Na de actie van Theo kunnen we de grond veel makkelijker bewerken. Met een leuke groep vrijwilligers zijn we maandag begonnen met planten. Al snel bleek dat dit toch nog pittig was, vanwege die omstandigheden. Dus op zoek naar water. Woensdagochtend om kwart over acht, direct na het melken, stonden wij dus in de winkel te luisteren naar uitleg over pompen en sproeien. En even later stonden wij op de tuin met onze nieuwe pomp, etc. “Even” aansluiten. Een goede 2 uur later hadden we het geheel aan de praat zoals wij dat wilden.

Zo kregen de net geplante aardbeien water om van te kunnen groeien en wordt de grond in het stuk waar we nog aan het planten zijn, makkelijker te bewerken.

De aardbeien zijn geplant en bewaterd

“De eerste jaren gaat alles zo verschrikkelijk inefficiënt”, vertelde een bevriende boer (die zo’n 20 jaar geleden als stadsmens begon met boeren). Dat ervaren wij nu ook dagelijks. Gelukkig kunnen we – na de eerste frustratie – dit met elkaar delen en glimlachen we door de zucht heen. Kennelijk hoort dit erbij. Nu maar hopen (en hard werken) dat de aardbeien goed gaan groeien, zodat we in juni veel zomerkoninkjes hebben. Dan kunt u er de vruchten van plukken.