Wij zijn Martin en Ada, broer en zus, boer en boerin. Samen zijn we in Cruquius een boerderij begonnen waar zowel groenten en fruit, als dieren hun plek vinden.
Er is van alles te beleven bij De Wickevoorter Stadsboeren. Er lopen kippen, varkens, er is een zelfoogsttuin en daarnaast leveren de boeren soms ook groenten aan onder andere De Buurderij. Het is onze wens dat veel mensen een plekje vinden bij ons. Als klant, als vrijwilliger, als cliënt in de dagbesteding, als stagiaire, of gewoon als geïnteresseerde (toevallige) voorbijganger.
Stadsboer Martin
Stadsboer Martin Verzijden heeft eerst milieuwetenschappen (BSc) in Utrecht en Organic Agriculture (MSc) in Wageningen gestudeerd. Daarnaast werkte hij in een ziekenhuis en op een biologische zorgboerderij. Toen hij eenmaal wist dat hij boer wilde worden, heeft hij de opleiding biologisch-dynamische landbouw (MBO-niveau 3) aan de Warmonderhof gevolgd, in de richting Stadslandbouw en Veeteelt. Tijdens zijn opleiding heeft Martin op meerdere bedrijven stage gelopen, waaronder een zelfoogsttuin, een zorgboerderij en een melkgeitenhouderij.
Nu komt al die kennis en ervaring samen in Cruquius en kan Martin als één van de De Wickevoorter Stadsboeren zijn brede interesse, probleem-oplossend vermogen en fysieke inspanning combineren!
We willen heel graag boer zijn dicht bij de stad. Zo kunnen mensen zien hoe hun eten wordt gemaakt én kunnen we onze producten direct verkopen aan klanten, zonder tussenkomst van winkels.
Stadsboerin Ada
Stadsboerin Ada De Graaff-Verzijden heeft een achtergrond in de zorg. Na haar opleiding Verpleegkunde (BSc) heeft ze jaren gewerkt in een revalidatieziekenhuis, als verpleegkundige en later als psychologisch assistent (na haar opleiding PPA I & II; MBO-plus niveau). Ada heeft in 2019 de opleiding biologisch-dynamische landbouw (MBO-niveau 3) aan de Warmonderhof, in de richting Zorg en Groenteteelt afgerond.
We hebben alle zekerheden achtergelaten en volgen ons hart. We telen groenten en houden dieren volgens de biologische normen en zorgen daarmee voor een gezond stukje aarde. Maar hoe tof wij het ook vinden, onze boerderij is pas echt wat waard als we hem kunnen delen met anderen!
Verbindingen leggen
Wij willen de verbinding leggen tussen mensen en hun eten, maar ook tussen mensen onderling. Daarom vinden wij het ook zo tof dat we midden in een wijk boer kunnen zijn. Zo zien mensen hun dagelijkse kost groeien. Ze kunnen ons ten allen tijde aanspreken of aanmoedigen. We gaan cliënten van onze buren, zorginstelling SEIN (expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde), dagbesteding bieden. We hebben een goede samenwerking met De Waterlelie, school voor basis- en voortgezet speciaal onderwijs; ook een goede buur.
Lokale producten
We leveren onze producten aan bijvoorbeeld SEIN. Er is ook al interesse getoond door lokale ziekenhuizen en cateraars. Ook verkopen we onze groente, eieren, kaas en vlees in de eigen winkel op het erf. En we leveren aan De Buurderij in Haarlem.
In de plannen voor de wijk Wickevoort zijn ook een horecagelegenheid en een (landgoed)winkel opgenomen, waarmee we zullen gaan samenwerken. Uiteraard zien we graag onze toekomstige buren, de bewoners van Wickevoort, als klant.